聯繫我們 登入

Pelaksanaan SKPMg2 ditangguhkan ke tahun depan

myedushare 2017-11-27 檢舉

PELAKSANAAN menyeluruh Standard Kualiti Pendidikan Malaysia Gelombang Dua (SKPMg2) yang sepatutnya bermula pada bulan Oktober lalu ditangguhkan ke tahun hadapan.

Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, penangguhan rancangan berkenaan dilakukan setelah mendapati terdapat isu teknikal yang timbul ketika ia mula dilaksanakan.

 

SKPMg2 Standard Kualiti Pendidikan Malaysia Gelombang 2

 

"Saya sudah berhubung dengan Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Dr Amin Senin dan melalui perbincangan terbabit... kami setuju untuk menangguhkan SKPMg2 sehingga tahun hadapan selepas terdapat beberapa isu teknikal yang perlu diselesaikan.

"Selepas perkara berkenaan diselesaikan, ia akan diumum semula dengan beberapa pembaharuan dilakukan" katanya.

Beliau berkata demikian selepas menghadiri Kejohanan Bola Sepak Bawah 10 tahun Piala Menteri Pendidikan 2017 di Sekolah Kebangsaan Padang Terap, Kuala Nerang hari ini.

Tambahnya, penangguhan pelaksanaan itu akan membabitkan Jabatan Nazir dan Jaminan Kualiti di Kementerian Pendidikan.

"Perincian berkenaan penangguhan itu akan diumumkan oleh Ketua Pengarah Pelajaran sama ada esok atau lusa.

"Buat masa ini memang kita sudah sepakat untuk menangguhkannya terlebih dahulu bagi menyelesaikan masalah yang timbul," katanya.

SKPMg2 diumumkan pada Januari lalu dimana pengisiannya yang membabitkan pengajaran abad ke-21 dengan penggunaan komputer dan gajet canggih mula dilaksanakan pada Oktober lalu.

內容未完結,請點擊“第2頁”繼續瀏覽。

文章部分内容來源於網絡,如果侵犯到您的隱私、權益、請點擊檢舉按鈕舉報,網站將在第一時間進行處理,謝謝合作! 檢舉
搶先看最新趣文,請贊下面專頁
您可能會喜歡
X
請輸入您的檢舉理由,我們會進行及時處理
請您使用真實的郵箱。如無法和您取得聯繫,我們將無法對您的檢舉進行處理